Ziekte

tijd voor kwetsbaarheidIn een periode van (ernstige) ziekte kunnen veel vragen en emoties opkomen. In de ziekteperiode ben je bezig met overleven. Er gebeuren dingen die je niet wilt - ziekenhuisopnames, nare onderzoeken, pijn en onzekerheid voor de toekomst. Je kunt het gevoel hebben dat je op de bodem van je leven terechtkomt. Op de bodem kom je herinneringen tegen van moeilijke gebeurtenissen uit het verleden.

Het kan een tijd zijn waarin je nader komt tot familie en vrienden, tot God. Je ontdekt ineens wat echt belangrijk voor je is. Het kan ook zijn dat je juist geconfronteerd wordt met gevoelens van eenzaamheid. 

Bij artsen is minder tijd voor jouw emotionele begeleiding. Als je opgenomen bent in het ziekenhuis, kun je terecht bij de dienst geestelijke verzorging voor een gesprek. Ze kunnen je helpen in je zoektocht naar wat echt belangrijk is.

Je kunt ook een gesprek, of langere begeleiding vragen bij het Loket Levensvragen. Als de ziekteperiode voorbij is, is je leven misschien voorgoed veranderd. Mogelijk zit je nog met vragen. Waarom moest dit gebeuren? Hoe ga ik verder, wellicht met minder energie? Hoe kan ik deze moeilijke periode vruchtbaar maken voor de rest van mijn leven?

 

 

Leven met een chronische ziekte

Als je een chronische ziekte hebt, dan heb je vaak te maken met beperkingen in het vormgeven van je leven. Misschien word je door je ziekte gedwongen om te kiezen waar je je tijd en energie in steekt. Je wordt regelmatig bepaald bij je eigen kwetsbaarheid. Dat kan je boos en gefrustreerd en moe maken. Het kan ook dat je extra de waarde ervaart van alles wat wel kan. 

Kwetsbaarheid vinden we een belangrijk thema bij het Loket Levensvragen. Als je wilt nadenken over wat het leven voor jou de moeite waard maakt, ondanks je chronische ziekte, dan bieden we graag een luisterend oor. 

Training 'schrijven helpt'

Veel mensen ervaren na de behandeling van kanker dat er allerlei levensvragen op hen af komen: vragen over henzelf, over de betekenis van hun leven en de invulling van hun toekomst.

In deze situatie kan het helpen om het eigen leven in kaart te brengen. Zo kan alles wat waardevol is in het leven weer nieuwe inhoud krijgen. Hiervoor is de training ‘schrijven helpt’ opgezet. Uit eerder onderzoek blijkt dat de training ‘schrijven helpt’ mensen ondersteunt in het omgaan met vragen over de betekenis en de zin van het leven; het stelt hen in staat het leven weer op te pakken.

De training wordt in VU medisch centrum door een geestelijk verzorger gegeven aan groepen van maximaal acht personen. De bijeenkomsten duren 3,5 uur en vinden iedere twee weken plaats. Na acht bijeenkomsten hebt u uw eigen geschreven levensverhaal in handen. Dit levensverhaal is een weergave van wat u belangrijk vindt en vormt een leidraad bij toekomstige vragen en keuzes in het leven.

Inschrijving is doorlopend. Zie de folder