Goed gesprek

WijsheidWaarom praten met een dominee?

Het is niet makkelijk om dingen waar je je voor schaamt of onzeker over bent met andere mensen te delen. Dan is het fijn als je in vertrouwen kunt praten met iemand die iedere dag met deze thema’s bezig is en ook niet terugschrikt voor je vragen of verdriet.
Vrijheid ontstaat als je beseft dat je er mag zijn in al je schakeringen; in je blijdschap en je kracht, maar ook in je verdriet, je onzekerheid en je egoïsme.  Alle facetten van jezelf horen erbij, maken je tot mens en mogen gezien worden.

Geen dieptevrees

De waarheid over jezelf delen lucht op, waardoor weer ruimte ontstaat voor iets nieuws. Dominees hebben geen dieptevrees; je  kunt werkelijk met alles bij ze terecht.

Je kunt een beroep doen op onze gesprekspartners voor een of enkele gesprekken of voor jarenlang contact. Net waar jij behoefte aan hebt. De gesprekken zijn vertrouwelijk.

Zielzorg

Een ontmoeting tussen een dominee en iemand met een levensvraag heet een 'pastoraal gesprek'. Pastoraat betekent zoveel als zorg voor de ziel.

Door te reflecteren op jouw verhaal en stil te staan bij je kracht en bij je kwetsbaarheid willen we je helpen dichter bij je authentieke drijfveren te komen.

Door het gesprek hoeft niets verbeterd, veranderd of genezen te worden. Het gaat puur om aandacht voor jou als mens.

Het ambacht van een pastor is gebaseerd op het beeld van de herder: We willen een stukje van je weg met je meelopen, en je helpen jouw eigen pad te vinden.

Wat kun je eraan hebben?

Iemand die luistert, je serieus neemt. Iemand die samen met je zoekt naar mogelijkheden om verder te komen.

Heftige gebeurtenissen

Er is iets gebeurd dat je diep heeft geraakt, maar je kunt er met niemand echt over praten. Er zijn onverwacht heftige gevoelens, bijvoorbeeld verdriet, woede, bitterheid of angst. Grote vragen: wat er is gebeurd, voelt volkomen zinloos. Het laat je niet los.

Bij ons kun je je verhaal kwijt. Biij iemand die echt luistert en je helpt nieuw perspectief te vinden.

Geloof en spiritualiteit

Het kan zijn dat je, van welke levensovertuiging je ook bent, iemand zoekt om over je eigen vragen en overtuigingen door te praten. Wat geloof je eigenlijk? Hoe ga je om met religie in je omgeving? Vanuit welke waarden geef je je leven vorm?

Misschien ben je in je jeugd in aanraking gekomen met de kerk en wil je er opnieuw iets mee doen. Of je bent boos op God of de kerk. Twijfel. Schuldgevoel. Eigenlijk wil je wel iets met God, maar je weet niet hoe. Met al deze vragen en gevoelens kun je bij ons terecht.