Amsterdam Zuid

Volwassen worden

andreas

'Samen zoeken naar volwassen vormen van leven en geloven, dat is de weg die ik graag met mensen ga.
'Volwassen' betekent voor mij in dat verband: hart en hoofd bij elkaar houden en zich bewust zijn van geschiedenis en traditie, van politiek en esthetiek, van mystiek en muziek, van de grote woorden en het stille gebed en van al die kleine grote dingen die mensen ten diepste raken ... een vorm van geloven en leven waarbij het verstand en het gevoel en de bereidheid tot groei en verandering van jezelf en deze wereld niet bij de voordeur van de kerk worden ingeleverd, maar juist centraal staan'.

Thema's: persoonlijke groei, rouw, scheiding, conflictbemiddeling, geloof

www.luthersamsterdam.nl

"Wantrouwen tegen keurigheid"

evertjan"Misschien klinkt het gek uit de mond van een dominee, maar ik kan me soms heel  onkerkelijk voelen.  Natuurlijk hoort het bij mijn werk, maar een leven zonder dit instituut kan ik me ook goed voorstellen. Doordat ik veel bezig ben met het geloof ontstaat soms het gevoel dat er een beroep op mijn geweten wordt gedaan.  Een soort ethische druk, dat kan heel vervelend zijn. Daar wil ik wel eens voor wegvluchten. Je overgeven aan het geloof is niet makkelijk en eenduidig.  Het is voor mij een pad tussen geloof en twijfel, tussen geroepen worden en weg willen lopen, tussen vertrouwen en wantrouwen.

Universele kracht

Dat de kerk geen vanzelfsprekendheid is in het leven van veel mensen kan ik me goed voorstellen. Wanneer iemand op een zondagmiddag eens uit nieuwsgierigheid binnenstap, zie ik dat het hen toch positief kan verrassen. Dat ligt dan echt niet aan mijn geweldige preek-kunst. Er gebeurt iets anders. Natuurlijk kan ik een leuke preek houden, maar daar hangt het allemaal niet eens van af. Door in de dienst te zitten kan je iets bijzonders in jezelf ervaren. Het samenzijn kan een rustpunt vormen van waaruit ik mensen weer op zie leven. De kracht van de verhalen uit de Bijbel is dat ze zo universeel zijn dat iedereen zich er in kan herkennen.

Keurige laagjes

Laatst vertelde ik het verhaal over Tamar die zichzelf prostitueert om een kind te krijgen van Juda. ‘Dit soort dingen gebeuren hier zeker niet, he’ zei ik tijdens de preek. Dan zie je allerlei mensen een beetje naar de grond staren. Er schuilt van alles onder onze keurige laagjes. Die Bijbelse verhalen leveren mij een theologisch wantrouwen tegen die keurigheid op. Het idee van verzoening is me daarom steeds dierbaarder geworden.  Je kan er niet meer omheen, je bent  mens in al je gebrekkigheid, het is al geschied. De maakbaarheid en de kracht steeds in jezelf moeten zoeken, daar geloof ik niet zo in. Het kan een geruststelling zijn wanneer je beseft dat je het  niet allemaal alleen maar van jou afhangt.

Het juiste woord

Als voormalig dorpsdominee heb ik alle thema’s wel voorbij zien komen, van het gebroken been tot depressie.  Mensen kunnen met echt alles bij me terecht,  zeker als ze vragen hebben over zingeving. Daar gaat het in dit werk toch vaak over. Mensen weten eigenlijk zelf de oplossing voor hun problemen wel. Waar het om gaat is het ervaren van bemoediging of troost. Het is gewoon fijn om te merken dat je er niet alleen voor staat. Voor mij betekent het dat ik in een gesprek op zoek ga naar het juiste woord, zodat ik er werkelijk voor de ander kan zijn. Ik merk vaak dat dit tot me komt tijdens een gebed. Ja, als mensen dat fijn vinden bid ik voor ze. Het zou toch gek zijn als een dominee dat niet meer zou doen".

Meer informatie

Evert Jan de Wijer is dominee in de Thomaskerk in Amsterdam Zuid (vlakbij de Zuidas).

Wil je een gesprek met Evert-Jan, neem dan contact op met het Loket Levensvragen 06 - 813 40 539

"Naar de tandarts, maar dan voor je ziel"

 

niek

 

Thema's: persoonlijke groei, relatie,werk,singles, coming-out, eenzaamheid, rouw, ziekte, in de put zitten, scheiding, seksueel misbruik, conflictbemiddeling, geloof

Buurtdominee

marleen kemink"Als ‘buurtdominee’ ben ik er voor mensen in de buurt, en in het bijzonder voor twintigers en dertigers. Ik zie veel jonge mensen die een druk leven hebben en alle ballen in de lucht willen houden. Zo rond de dertig – eerder of later kan ook – gaan ze echt nadenken over wat ze met hun leven willen. Wil ik echt verder met deze partner? Doe ik het werk dat bij me past? Leef ik mijn passie wel? Is dit nu alles? Is er een God? Maar vooral: wie ben ik nu eigenlijk écht? En wat wil ik nu écht?
Als dertiger herken ik mezelf in het beeld van de dwalende dertiger. Ook ik lig soms wakker van deze vragen. Voor mij gaat het erom dat we in ons drukke leven tijd maken om stil te staan bij onszelf en de vragen niet alsmaar wegdrukken. Juist in een gesprek kan je een moment van rust ervaren om je wirwar aan gevoelens en gedachten onder woorden te brengen. Om op verhaal te komen, zonder dat je je in 140 tekens hoeft uit te drukken.

www.zininzuid.nl