Amsterdam Centrum

Gerhard Scholte

gerhardGerhard is een innemende man, voorzitter van de taakgroep vluchtelingen in Amsterdam.

Je kunt bij hem terecht voor gesprekken over geloof, persoonlijke groei, relatie, werk, single zijn, coming-out, eenzaamheid, rouw, ziekte, in de put zitten, scheiding, seksueel misbruik, psychiatrische problematiek

Talen: Nederlands, Frans, Duits, Engels, Gronings

www.keizersgrachtkerk.nl

www.hartopdetong.nl

"Visser in de Jordaan"

paul"Altijd weer zoek ik bewust het gesprek met zoekers, nieuwsgierigen en andersdenkenden. Telkens blijkt hoezeer het de moeite waard is om twijfels en geloof met elkaar te delen. Geregeld zit ik met die of gene aan tafel, die weinig of niks met de kerk heeft maar wel met allerlei vragen zit. Ook leid ik twee groepen waar we samen met niet kerkelijke mensen Bijbelverhalen lezen en luisteren naar elkaar. Ik ben op zoek naar mogelijkheden en medestanders om deze ontmoetingen en gesprekken binnen de Amsterdamse context te verbreden". 

Lees ook het interview met Paul Visser door Jannetje Koelewijn, NRC.

Thema's: geloof, persoonlijke groei, opvoeding, relatie, singles, coming-out, ziekte, scheiding, seksueel misbruik

"Ook als het goed met je gaat, kun je levensvragen hebben"

rosaliene"Wat begint als een zomaar een kopje thee kan opeens een levensverhaal worden. Ik denk dat mensen aanvoelen dat ze die vertrouwelijkheid van iemand in de functie van dominee mogen verwachten. Door de geheimhouding wint een gesprek aan kracht en ik ben me heel bewust van de verantwoordelijkheid die ik dan voor iemand heb. Als iemand besluit toch zijn verhaal met jou in vertrouwen te delen, betekent dat dat jij die geschiedenis ook voor een deel gaat dragen. Dan hoeft iemand daar niet meer alleen mee te leven.

Gelijkwaardig

Het verschil tussen de aanpak van een psycholoog en een dominee is dat de aandacht voor de unieke kracht in ieder mens voorop staat en geen bijzaak is in het gesprek. Natuurlijk ben ik ook een professional, maar doordat je ook vertelt over je eigen spirituele ervaring, breng je ook een persoonlijk deel in in het gesprek. Dat betekent dat ik mezelf kwetsbaar en gelijkwaardig opstel. Door de verhalen die ik hoor, word ik zelf ook geraakt, omdat ik altijd ergens overeenkomsten zie met mijn eigen geschiedenis. Vanuit een objectief standpunt zou je kunnen zeggen dat ik het allemaal prima voor elkaar heb, maar dat is uiteindelijk niet zo. Ook mijn verhaal is niet af, het is nooit af, en ik heb andere mensen nodig om dat te ontdekken.  

Schaapjes op het droge

Aan het imago van de kerk kleeft nog het idee dat we er alleen zijn voor de zwakkeren in de samenleving en niet voor mensen die hun schaapjes op het droge hebben. Maar we zijn er ook voor de studenten of iemand met een nieuwe baan die net een starterswoning heeft gekocht. Ook als het goed met je gaat, kan je met enorme levensvragen zitten. Ik merk ook dat er een nieuwe generatie is opgegroeid met ouders die hun frustratie met de kerk al achter zich hebben gelaten. Die zijn dus nooit met het gezin naar de kerk geweest en hebben daar ook niet zoveel over gehoord. Juist deze mensen zijn nu heel erg op zoek. Voor hen is het misschien nog niet vanzelfsprekend dat wij daar dus juist voor open staan en dat we de mogelijkheid voor een gesprek over zingeving graag bieden.

Uiterlijke identiteit

Ik denk dat het belangrijk is dat mensen leren zien dat ze niet samenvallen met hun succes of hun mislukkingen, hun fouten of hun prestaties. Al wordt je in het dagelijks leven vaak daarmee samengevat. Volgens mij is dat een misvatting over je identiteit.
In de maatschappij worden we steeds harder afgerekend op onze uiterlijkheden en daden. Mensen die over de grens zijn gegaan moeten rucksichtslos worden gestraft, mensen die psychisch verward zijn of drugs gebruiken passen niet in ons plaatje. 

Doorleefd leven

Een levensvragen-gesprek kan de uitgelezen plek zijn waar je niet hoeft samen te vallen met al die uiterlijkheden. Het klopt dat mensen verkeerde dingen doen, maar ik geloof dat dit bij het mens-zijn hoort. Fouten maken we uiteindelijk allemaal. Bij een dominee mag je komen zoals je bent en zal niet het finale oordeel over jou worden geveld, wat je gedaan hebt en wat dat zou betekenen voor wie je bent. Als ik de kwetsbaarheid zie bij andere mensen, besef ik dat God deze mensen zo gewild heeft. Dat is waar het krachtig kan worden, dat je gaat zien dat het gaat om de doorleefdheid. Doordat de tijd is ergens overheen is gegaan, is het is niet meer perfect of opgepoetst, maar wel echt".

Meer informatie

 

oudezijds100

Rosaliene woont in de leefgemeenschap Oudezijds100

Oudezijds 100 richt zich op vragen van mensen in de binnenstad van Amsterdam. Gesprekken krijgen invulling in samenhang met onze overige hulpverlening op gebied van maatschappelijke opvang, medische zorg en psycho-sociale begeleiding. Op voorhand worden geen thema's uitgesloten.

Oudezijds 100 heeft verschillende panden aan de Oudezijds voorburgwal en de oudezijds achterburgwal.

4 kernleden (waaronder Rosaliene) hebben hun leven toegewijd aan de gemeenschap en wonen er met hun kinderen. Daarnaast is er plek voor 70 mensen die een tijdlang deel willen uitmaken van de gemeenschap of die gebruik maken van de maatschappelijke opvang.

De gemeenschap wordt gesteund door een ruimere kring van honderden vrijwilligers, die bijvoorbeeld helpen met koken of de kruispost (medische post) bemensen.

Wil je een gesprek met Rosaliene, dan kun je aanwaaien bij oudezijds achterburgwal 100 na het ochtend- of avondgebed om 8:45 of 19:30 of neem contact op met Loket Levensvragen 06-81340539,