Spiritualiteit

zoektVragenVerhalen als metafoor

Iedereen heeft een visie op de werkelijkheid en dus zijn eigen geloof. Vanuit de kerk putten we voor ons geloof uit de Bijbel als een bron van inspiratie. De bijbel staat vol met metaforen, wijsheden en beloften. Geloof in de waarachtigheid van de teksten is niet iets wat je aan komt waaien. De belofte komt ook met een opdracht, om zelf uit te proberen of dat wat er geschreven staat ook echt werkt. Alleen als je jezelf kunt herkennen in de verhalen is geloof geen blinde aanname,  maar een doorleefd vertrouwen. De volgende keer kun je vanuit de nieuwe inspiratie anders naar een probleem of situatie kijken.

Geloof en spiritualiteit

We beseffen dat het kader van de Bijbel voor veel mensen helemaal niet herkenbaar of vertrouwd is. Dan blijven die beloften uit een oud boek lege woorden, waar je niets mee kan. Als je er behoefte aan hebt, willen we echter wel samen zoeken naar de raakvlakken tussen onze inzichten en jouw eigen overtuigingen. Voor ons is dit ook een spannende zoektocht naar een gemeenschappelijke taal en referentiekader. Graag  geven we je voorbeelden van verhalen die relevant zijn voor jouw levensvraag. Zo kun je voor jezelf uitvinden of deze wijsheden ook voor jou van betekenis zijn. De waarheid laat zich maar moeilijk in woorden vangen. Spiritualiteit is een subjectieve beleving van de realiteit, die je soms onverwachts de verwondering en kracht kan geven om de wereld met nieuwe ogen te zien.

Vragen over geloof / spiritualiteit

Wanneer je op zoek bent naar de rol van spiritualiteit in je leven, heb je aan een dominee een goede gesprekspartner.

Misschien ben je in een bepaalde geloofstraditie opgegroeid en heb je vragen over hoe je je daartoe wilt verhouden.

Of heb je ervaringen met iets dat groter is dan jezelf. en vraag je je af hoe je dat een plek wilt geven in je leven.

Dominees hebben zelf naar antwoorden op deze vragen gezocht. Zij hebben veel ervaring, waardoor ze jou, ongeacht je geloofsovertuiging of religie, verder kunnen helpen op jouw persoonlijke reis.

Neem gerust contact op voor een persoonlijk gesprek.

Christelijke spiritualiteit

Christelijke spiritualiteit is nuchter, met beide benen op de grond. 

Een positieve, hoopvolle kijk die gepaard gaat met realisme over de moeilijke kanten van het leven.

Het gaat over liefde, schoonheid, hoop, vergeving en dankbaarheid. Het is niet veroordelend, maar bevrijdend.

Christelijke spiritualiteit heeft iets te zeggen over of jouw leven er toe doet (ja!), of er meer is tussen hemel en aarde, over leven na de dood, over schuld en of er zin is te vinden in lijden.

Dus geen vlucht in zweverigheid, geen maakbaarheid of perfectie. Wel: schoonheid en hoop ontdekken in het rauwe bestaan.

Gebed

red voorkant

Als je dat wilt, kunnen we ook voor je bidden. Gebed kan op een intuitief en spiritueel niveau werken en zo een nieuwe ingang zijn voor innerlijke genezing. Er kunnen bijzondere dingen  gebeuren tijdens of na een gebed - een nieuw inzicht of een verrassende verandering in de werkelijkheid.