Mokum, waar ben je gebleven? - Margrietha Reinders

Kortgeleden fietste ik mijn vertrouwde route door de straten van het negentiende eeuwse Amsterdam met zijn smalle hoge huizen, stoere bruggen en intieme pleintjes.

Op elke hoek van dit dierbare stukje stad zit een cafeetje waarmensen zich warmen aan elkaar. Zo fiets ik al dertig jaar langs Café ‘De Ouwe Reus’. Het is een kroeg met bruine tap en biljart, koperen toog en een moederlijke serveerster die de vaste klanten een kelkje oude jenever of een frisse pils schenkt zonder iets te vragen.Tot mijn ontsteltenis was de vertrouwde gevel met krulletters en een randje kanten vitrage ineens verdwenen. Bij nadere inspectie bleek er een ‘Ecomania’ gevestigd te zijn met heldere tafeltjes,kleurrijke design stoelen en glimmend mintgroen behang. Hippe koffie, sappen en exotische vegabroodjes waren in een verwarrende hoeveelheid verkrijgbaar voor de jonge mensen die met hun laptop op het terras zaten. Waar waren Ome Kor en Tante Lien gebleven, die daar altijd hun rokertje opstaken? De liedjes van Manke Nelis en de nors klaverjassende mannen? Met een gevoel van heimwee besefte ik dat ze nooit meer zouden terugkomen.

Amsterdam verandert met een onthutsende snelheid. Een nieuwe succesvolle generatie lijkt de oude buurten over te nemen. Veel buurtbewoners zien dit met lede ogen aan en voelen zich ontheemd tussen de nieuwe levensstijlen om zich heen. Ze lijken niet meer mee te doen. Gelukkig hoef je bij Loket Levensvragen niet hip te zijn. Iedereen doet er toe en is welkom bij een ouderwets bakje troost. Mokum heeft ons hart!

Margrietha Reinders is als predikant verbonden aan het Loket Levensvragen,een pioniersplek van de Protestantse Kerk Amsterdam, www.loketlevensvragen.nl