Troost zonder draaiboek - Margrietha Reinders

Wist u dat er in Amsterdam 89 instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg actief zijn? De grootste zijn zeer omvangrijk en hebben locaties over de hele stad verspreid, maar er zijn ook kleinere instituten die zich bijvoorbeeld richten op gezins- of persoonlijkheidsproblematiek.

Geestelijke Gezondheidszorg

Er is klinische zorg, ambulante zorg, gespecialiseerde zorg, begeleidingszorg, en er worden talloze therapeutische trajecten aangeboden. Een leger psychiaters, psychologen en ondersteunende hulpverleners is hierbinnen werkzaam. Zodoende lijkt er een soms ondoordringbare bureaucratie omheen te ontstaan van intakes, vragenlijsten, zorgindicaties,
evaluaties, doorverwijzingen, wachttijden, medicatievoorschriften, controles en zorgverzekeraars.

89 instellingen

Voor iemand die in dit labyrint van hulp en ondersteuning terechtkomt,kan dit op den duur een onoverzichtelijk woud van specialisten en therapeuten worden, die allemaal hun eigen autoriteit hebben. Hoe goed de hulp ook is, de cliënt blijft afhankelijk van spreekuren, zorgpakketten en medicijnvoorschriften die hij vaak zelf niet goed kan beoordelen. Na een behandelperiode moet zij soms alleen verder, want de verzekerde zorg houdt na verloop van tijd op.

Het labyrint van de GGZ

Veel mensen blijven desondanks langdurig in de Geestelijke Gezondheidszorg hangen en sprokkelen hun eigen ondersteuning bij elkaar, onderbouwd met een kleurrijke medicatie. Wie jarenlang cliënt is geweest binnen het Amsterdamse GGZ-circuit kan toch het gevoel hebben, nog steeds niet echt gehoord te zijn, ondanks de hoge kwaliteit van de zorg.

Troost zonder draaiboek

Voor hem of haar kan het fijn zijn om behalve bij hun professionele zorgverlener een luisterend oor te vinden bij een pastor. Een deskundige ziele herder die alleen maar luistert en
troost zonder draaiboek, module of traject, maar met liefde en eindeloos geduld. Bij Loket Levensvragen nemen we alle tijd.


Margrietha Reinders is als predikant verbonden aan het Loket Levensvragen, een pioniersplek van de Protestantse Kerk Amsterdam.